Väljer du att bära fuskpäls för att värna djur och natur? Tänk om. Det menar experter som Metro har pratat med.

 – Fuskpäls i syntetmaterial har behandlats med olika kemikalier och färgämnen, säger Kristina Rudin-Snöbom, utredare på Kemikalieinspektionen.

– I dag kan inte syntetisk fuskpäls miljömärkas som bra miljöval. De industriella processer som används för att färga och ge textilier andra egenskaper är inte bra för miljön, säger Eva Eiderström på Naturskyddsföreningen.

Fejkförespråkaren Stella McCartney får mothugg av designern Zac Posen som under New Yorks modevecka i höstas deklarerade att fuskpäls är bland de miljöfarligaste materialen man kan använda. Experterna ger honom rätt.
– Akryl och polyester är oljebaserade plaster. An­vänder man olja som råvara bidrar det till växthuseffekten, säger Mikael Hed­enqvist professor i polymera material på KTH.

Flera av de stora klädkedjornas fuskpälsar innehåller akryl. Metro frågade H & M om deras pälssortiment. Svaret är att de innehåller akryl. Sedan är det locket på.

Det bästa alternativet om man vill bära päls är att leta second hand. Det har minst effekt på miljön.
– Förnya dig genom någon annans gamla garderob. Det förlänger plaggets liv och är ett bra sätt att minska miljöpåverkan, tipsar Eva Eiderström.

 

Det är synd att inte branschen tar sitt ansvar. Jag vill se en eko­märkt fuskpäls. Många är inte medvetna om fusk­pälsens påverkan på miljön. Köper man ett ekomärkt plagg får man en garanti.

/ Frida Fahrman

 

 

Klicka här för att läsa artikeln.